Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС вказала, коли нараховують пеню при самостійному виявлені заниженого податкового зобов’язання

Реклама

В Центральному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків пояснили, як нараховувати пеня у разі самостійного виявлення платником заниження суми податкового зобов'язання.

Податковий обов'язок визнають виконаним, коли платник сплатив в повному обсязі відповідні суми податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк (п. 38.1 ПКУ).

Платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку вказує у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, котрі подають до органу ДПС у відведені строки (п. 54.1 ПКУ).

У разі нарахування суми грошового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом, у т. ч. при внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податків помилок, пеню починають нараховувати після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання (пп. 129.1.3 ПКУ).

Завершають нарахування пені (крім пені, передбаченої пп. 129.1.2, 129.1.4 ПКУ) у день зарахування коштів на відповідний казначейський рахунок та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов'язань (пп. 129.3.1 ПКУ).

На суми грошового зобов'язання, визначеного пп. 129.1.3 ПКУ (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності та без урахування суми пені), нараховують пеню за кожний календарний день прострочення його сплати, починаючи з 91 календарного дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання, включаючи день погашення, із розрахунку 100% річних облікової ставки НБУ, діючої на кожний такий день (абз. 3 п. 129.4 ПКУ).

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини