Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вартість медогляду працівників не оподатковують

Реклама

В ГУ ДПС у Закарпатській області звернули увагу на ситуацію, коли роботодавець відшкодовує працівнику оплачену вартість попереднього медогляду до працевлаштування.

До оподатковуваного доходу не включають кошти або вартість майна (послуг), які надають як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов'язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, витрати роботодавця на обов'язковий профілактичний огляд працівника згідно з Законом України "Про захист населення від інфекційних хвороб" від 06.04.2000 р. № 1645-ІІІ (далі - Закон № 1645) за наявності відповідних підтвердних документів.

Обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медогляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, проводять за рахунок роботодавців у порядку, встановленому законодавством (ст. 21 Закону № 1645).

Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам та Порядок проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок затверджені постановою КМУ від 23.05.2001 р. № 559.

Обов'язкові медичні огляди проводять за рахунок роботодавців.

Водночас до оподатковуваного доходу включають дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді, зокрема суми грошового відшкодування будь-яких витрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняють від оподаткування згідно з розділом IV ПКУ (пп. "г" пп. 164.2.17 ПКУ).

Тому, якщо роботодавець за рахунок власних коштів відшкодовує фізособі (працівнику) вартість попереднього профілактичного медичного огляду, оплаченого нею до працевлаштування у роботодавця, то суму такого відшкодування включають до оподатковуваного доходу працівника як додаткове благо і оподатковують ПДФО на загальних підставах.

Однак не включають до оподатковуваного доходу фізособи (працівника) витрати роботодавця на обов'язковий попередній (до прийняття на роботу) профілактичний огляд такої фізособи, якщо перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам підпадають під дію Закону № 1645 у відповідності до вимог пп. 165.1.19 ПКУ.

Користуйтеся в роботі публікацією "Медогляд працівників підприємства: організація, бухгалтерський і податковий облік". Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини