Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яка відповідальність за підроблений COVID-сертифікат та хто її понесе

Реклама

Координаційний центр з надання правової допомоги нагадує, що відповідно до пункту 2 Порядку № 677 COVID-сертифікат - це документ в електронній формі, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держави, містить персональні дані власника і передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності власникові. Таким чином, COVID-сертифікат є документом і за його підроблення та використання законодавством передбачено кримінальну відповідальність.

Так, особа, яка підробила COVID-сертифікат з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збула такий документ, нестиме відповідальність за частиною 1 статті 358 ККУ, санкція якої передбачає відповідальність у вигляді штрафу до 17 000 грн або арешту на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Якщо особа вчиняє кримінальне правопорушення повторно або його вчинено за попередньою змовою групою осіб, то відповідальність за вказані протиправні дії визначена ч. 3 ст. 358 ККУ, санкція якої передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Крім того, якщо підроблення COVID-сертифікату відбувається шляхом несанкціонованої зміни інформації, яка є в автоматизованих системах, зокрема, електронній системі охорони здоров'я, особою, яка має доступ до неї, то вона нестиме відповідальність за ч. 1 ст. 362 ККУ і може отримати штраф від 34 000 грн до 68 000 грн або виправні роботи на строк до двох років.

Якщо особа вчиняє кримінальне правопорушення повторно або воно вчинене за попередньою змовою групою осіб, то відповідальність за вказані протиправні дії настане за ч. 3 ст. 362 ККУ, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Водночас є люди, кажуть в центрі, які помилково вважають, що за використання підробленого COVID-сертифікату вони не несуть жодної відповідальності, оскільки за сфальсифікований документ відповідає лише той, хто його виготовив. Насправді ж для осіб, які використовують завідома підроблений документ, частиною 4 ст. 358 ККУ передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу до 850 грн або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до двох років.

Зверніть увагу, що Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону про внесення змін до ККУ щодо встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень (законопроект № 6084). Так, за використання особою завідома підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб (тобто і, зокрема, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2), пропонують карати караються штрафом від 17 000 грн до 34 000 грн або обмеженням волі на строк до двох років.

За внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до відповідної медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб законопроект № 6084 пропонує карати штрафом від 34 000 грн до 68 000 грн або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Крім того, за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, пропонують карати штрафом від 85 000 грн до 170 000 грн або позбавленням волі на строк до трьох років.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини