Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці повинні інформувати про обов’язковість щеплення та наслідки відмови – Держпраці

Реклама

Починаючи із понеділка, 8 листопада 2021 року, роботодавців зобов'язали дотримуватися наказу МОЗ "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням" від 04.10.2021 р. № 2153 та постанову КМУ від 20.10.2021 р. № 1096.

Це призвели до того, що невакцинованих проти COVID-19 працівників держорганів та закладів освіти відстороняють від роботи.

В ГУ Держпраці в Одеській області пояснили алгоритм дій керівника для забезпечення подання працівниками документів щодо проходження щеплення, якщо працівники установи входять до Переліку № 2153.

Для початку треба письмово інформувати працівників про вимоги законодавства щодо необхідності щеплення.

Це може бути наказ щодо обов'язкового щеплення проти COVID-19 з посиланням на Перелік № 2153 та п. 416 постанови КМУ від 09.12.2020 р. № 1236, з пропозицією/проханням до 5 листопада 2021 року надати документ, який підтверджуватиме наявність профілактичного щеплення проти COVID-19.

Роботодавець має у такому повідомленні надати всю необхідну інформацію та сприяти проходженню профілактичного щеплення.

В наказі можна зробити зауваження, що якщо в зазначений строк працівник не надасть одного із зазначених документів, не проінформує роботодавця, що вже пройшов хоча б перший етап щеплення (отримав першу дозу вакцини), якщо він ухилитиметься від вакцинації, то із 8 листопада 2021 року його відстороняють від роботи без збереження зарплати.

Усі шаблони та інструкції з кадрового обліку є у рішенні LIGA360:HR-менеджер. Замовте прямо зараз, щоб економити робочий час.

Проте осіб, які мають абсолютні протипоказання до проведення профілактичних щеплень та надали медичний висновок про це - форму № 028-1/о "Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2", не можна відстороняти від роботи.

З зазначеним наказом працівників ознайомлюють під розпис.

Письмове повідомлення може статися у пригоді, якщо працівник буде оскаржувати відсторонення, посилаючись на те, що не знав про необхідність надати документ про вакцинацію або довідку про абсолютні протипоказання до профілактичних щеплень.

Додатково Держпраці відповіла про відпустки та простій для невакцинованих працівників.

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини