Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Невакцинованих проти COVID-19 працівників держорганів та закладів освіти відсторонятимуть від роботи із 8 листопада

Реклама

Починаючи із 8 листопада 2021 року діятиме наказ МОЗ "Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням" від 04.10.2021 р. № 2153. Саме він затверджує професії з обов'язковою вакцинацією. Що буде за відмову, хто зможе уникнути, кого додадуть у перелік, читайте за посиланням.

Однак жодних зобов'язуючих дій для роботодавця наказ не містив, як і інструкцій для подальшого його виконання керівниками установ та закладів, для працівників яких він адресований.

Уряд поспішно виправив це і своєю постановою від 20.10.2021 р. № 1096 змінив норми "карантинної" постанови № 1236.

Тож із 8 листопада 2021 року передбачено аби керівники держорганів (держслужби), керівники підприємств, установ та організацій забезпечили:

1) контроль за обов'язковими профілактичними щепленнями проти COVID-19 працівниками та держслужбовцями, обов'язковість профілактичних щеплень яких передбачена переліком № 1253;

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та держслужбовців, обов'язковість профілактичних щеплень проти COVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від обов'язкових профілактичних щеплень проти COVID-19, крім тих, які мають абсолютні протипоказання таких профілактичних щеплень проти COVID-19 та надали медичний висновок;

Уряд вказує також взяти до відома, що:

- на час такого відсторонення оплата праці працівників та держслужбовців здійснюється з урахуванням ч. 1 ст. 94 КЗпП, ч. 1 ст. 1 Закону України "Про оплату праці" та ч. 3 ст. 5 Закону України "Про державну службу";

- відсторонення працівників та держслужбовців проводять шляхом видання наказу або розпорядження керівника держоргану (держслужби) або підприємства, установи, організації з обов'язковим доведенням його до відома особам, яких відсторонюють;

- строк відсторонення встановлюють до усунення причин, що його зумовили.

Зверніть увагу, що ч. 1 ст. 94 КЗпП передбачає виплату зарплати за виконану роботу. Тобто, якщо відсторонений від роботи працівник не виконує своєї роботи, то і зарплата йому не нараховується.

Проте як бути з тими, хто начебто як підлягає відстороненню, але може виконувати роботу дистанційно? Питання залишається відкритим.

Користуйтесь в роботі публікаціями:

- "Вакцинація працівників: документальне оформлення й облік";

- "Вакцинація працівників: облік та оподаткування".

Більше аналітики в LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Усі переваги дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини