Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мін'юст назвав строки першого підтвердження інформації про кінцевих бенефіціарних власників

Реклама

Тема інформування держави про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) продовжує хвилювати широкі кола підприємницької та бухгалтерської громадськості. І хоча напруга помітно спала після перенесення в останній момент крайньої дати першого подання інформації про КБВ на липень наступного року, питання продовжують залишатися. Зокрема - коли саме слід вперше подавати щорічне підтвердження про КБВ вже діючим юридичним особам.

Нагадаємо, що за ст. 17-1 Закону № 755 для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника щорічно, починаючи з наступного року з дати державної реєстрації юридичної особи, протягом 14 календарних днів подають обов'язковий пакет документів.

І ось, на думку відповідних посадовців, підприємства та інші юридичні особи, які зобов'язані підтверджувати (оновлювати) відомості про КБВ та були створені (зареєстровані) до 28.04.2020 р., вперше будуть підтверджувати відомості про своїх бенефіціарів у такі роки:

- якщо відомості про КБВ були оновлені у період з 11.07.2021 р. по 31.12.2021 р. - вперше підтверджувати бенефіціарів слід у 2022 році;

- якщо відомості про КБВ були оновлені у період з 01.01.2022 р. - вперше підтверджувати дані бенефіціарів потрібно у 2023 році.

Якщо ж юрособа зареєстрована після 28.04.2020 р., то перше щорічне оновлення відомостей про КБВ у неї теж у 2022 році. Про це повідомляє Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

Щодо документів, які слід подавати у рамках щорічного підтвердження, то вони наступні:

1) заява про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (форма № 6);

2) структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

3) витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи - нерезидента в країні її місцезнаходження - у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа - нерезидент;

4) нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, - для фізичної особи - нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, - для фізичної особи - резидента.

Детально про те, яка ситуація з розкриттям КБВ після відтермінування строків, читайте у виданны ВІСНИК МСФЗ. Працюйте бухгалтерією в єдиному інформаційному просторі LIGA360. ІТ-платформа LIGA360 дозволяє формувати спільні рішення, обмінюватися шаблонами документів й нормативами з колегами, обговорювати новини й професійну аналітику. Дізнайтеся про всі переваги LIGA360:Бухгалтеріяза посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини