Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За незаконний випуск електронних грошей та підробку платіжок пропонують посили відповідальність

Реклама

Починаючи із 01.08.2021 року діє Закон України "Про платіжні послуги" від 30.06.2021 р. № 1591-IX. Проте більшість його норм вводять в дію лише через 12 місяців, починаючи із цієї дати. Читайте деталі у новині "Розрахункові документи замінять на платіжні інструкції: нові правила діятимуть наступного року".

Цей Закон обумовлює необхідністю внести зміни до КпАП та ККУ. Саме тому у Раді з'явився законопроект № 6295 від 08.11.2021 року щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення, пов'язані з платіжними послугами.

Законопроектом пропонує:

- запровадити адміністративну відповідальність за порушення порядку зайняття діяльністю на платіжному ринку та наділити уповноважених посадових осіб НБУ повноваженнями складати протоколи про такі адміністративні правопорушення, а розгляд справ цієї категорії віднести до повноважень судів;

- посилити кримінальну відповідальність за незаконні дії з платіжними інструкціями, платіжними інструментами та іншими засобами доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців;

- встановити кримінальну відповідальність за здійснення операцій з електронними грошима особами, які не пройшли авторизацію діяльності відповідно до законодавства України.

Зокрема, надання послуг з випуску електронних грошей та виконання платіжних операцій із електронними грошима, у тому числі відкриття та обслуговування електронних гаманців, особами, які не пройшли авторизацію діяльності відповідно до законодавства України пропонують карати штрафом від 3000 до 5000 НМДГ (від 51000 грн до 85000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років.

За підробку платіжних інструкцій, платіжних інструментів чи інших засобів доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців, а так само придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту підроблених платіжних інструкцій, платіжних інструментів чи інших засобів доступу до банківських та/або платіжних рахунків, електронних гаманців, або їх використання чи збут, будуть штрафувати від 5000 до 7000 НМДГ (від 85000 грн до 119000 грн) або позбавляти волі на строк до 3 років.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини