Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тривалість щорічної та декретної відпусток можуть змінити – законопроект вже в Раді

Реклама

ВРУ отримала альтернативний законопроект № 6171-2 від 01.11.2021 року, який повинен внести зміни до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Фонду соцстрахування України та оптимізації його видатків.

Нагадаємо, що основний урядовий законопроект № 6171 вже наробив галасу і обурень, адже передбачає збільшити період оплати роботодавцем тимчасової непрацездатності із 5 до 7 перших днів страхового випадку (із 2023 року). Деталі читайте за посиланням.

Пошук відповідей на ситуації з бухгалтерського обліку займає багато часу? Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Новий законопроект, авторства Голови Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, уже не пропонує змінювати період оплати лікарняного за рахунок коштів роботодавця.

Проте він містить пропозиції, котрі змінюють тривалість щорічних відпусток та декретної відпустки.

По-перше, запропоновано аби тривалість відпусток розраховувалася в робочих днях.

По-друге, щорічна основна відпустка буде складатись з основної відпустки, яка відлічують з дня укладення трудового договору та відпустки за станом здоров'я. Працівникам надаватимуть основну відпустка тривалістю не менш як 29 робочих днів за відпрацьований робочий рік з яких 10 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров'я. Відпустка за сімейними обставинами та станом здоров'я надається невідкладно та у будь-який час за зверненням працівника, у тому числі і усним.

По-третє, пропонують скасувати додаткові щорічні відпустки. Натомість персоналу, зайнятому на роботах, пов'язаних із негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів, задіяному у роботі із шкідливими і важкими умовами праці та пов'язаному з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або на роботі, яка виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров'я, за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затверджуваним КМУ, будуть надавати основну відпустку тривалістю 31 робочий день за відпрацьований робочий рік з яких 12 робочих днів відпустки за сімейними обставинами та станом здоров'я.

По-четверте, загальну тривалість основної та додаткових відпусток визначають у трудовому договорі.

По-п'яте, у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам надаватимуть оплачувану відпустку тривалістю:

1) до пологів - 62 робочих дня (72 робочих дні - у разі багатоплідної вагітності);

2) після пологів - 46 робочих днів (52 робочих дня - у разі народження двох і більше дітей та/або у разі ускладнених пологів), починаючи з дня пологів.

Тривалість відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюватимуть сумарно і вона становитиме 108 робочих днів (118 або 124 робочих днів - у разі багатоплідної вагітності та народження двох і більше дітей та/або у разі ускладнених пологів).

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини