Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реєстрація цін при купівлі-продажу земельної ділянки буде обов’язковою, а алгоритм оцінки вартості ділянок змінять – Мінагрополітики

Реклама

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Дзьоба розповів про те, що зараз триває робота над вдосконаленням ведення Державного реєстру речових прав. Мінагрополітики спільно з Міністерством юстиції вже підготували зміни до відповідної постанови.

«За підсумками 4 місяців ринку землі лише для 55% укладених угод купівлі-продажу були зареєстровані ціни. Найнижчий відсоток зареєстрованих цін у Закарпатській області - лише для 21% угод. Абсолютним лідером є Хмельницька область, там ціни зазначені для 76% угод. Зміни, які ми хочемо внести, спрямовані передусім на те, щоб вирівняти цю проблему. Відповідно реєстрація цін при проведенні операції купівлі-продажу земельної ділянки буде обов'язковою», - сказав Тарас Дзьоба.

Що стосується діапазону середньої вартості землі за останні 4 місяці, то як показують розрахунки Київської школи економіки, вона становить 31-34 тисячі гривень за гектар. «Є дві області-лідери, де ціни на товарну землю є найвищими. Це Київська та Львівська область. У ТОП-5 областей з найдорожчою землею увійшли також Івано-Франківська, Чернівецька та Полтавська області», - зазначив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа.

Також у Мінагрополітики повідомили, що понад 100 тисяч гектарів землі змінили власників за час роботи ринку в Україні. «Ми бачимо, що сьогодні є непоодинокі випадки, коли оціночна вартість земельних ділянок, яка розрахована спеціальним модулем, істотно перевищує ринкову вартість. Інколи таке перевищення є багатократним, тому ми предметно з Нотаріальною палатою, Міністерством юстиції та Фондом держмайна доопрацьовуємо відповідний алгоритм розрахунків оціночної діяльності», - розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Він також нагадав: за нещодавнім рішенням уряду, вперше за 30 років, в Україні функціонуватиме уніфікована методика затвердження нормативно-грошової оцінки землі.

Крім того, обговорювалися питання спрощення процедури вчинення правочинів щодо переходу права власності на невеликі земельні ділянки сільськогосподарського призначення, а також уточнення положень законодавчих актів щодо процедури набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Ці питання покликаний вирішити законопроект № 6199-1.

Роман Лещенко підкреслив, що ринок землі продовжує працювати стабільно: від 1 липня в Україні зареєстровано понад 40 тисяч угод, пов'язаних із правом власності на понад 100 тисяч гектарів сільгоспугідь.

LIGA ZAKON дарує щедрі подарунки до свого 30-річчя! Тільки до 25 листопада, замовляючи ІТ-платформу LIGA360 для управління інформацію й ризиками - ви отримаєте вдвічі нижчу ціну й вдвічі більше користувачів. Замовте спеціальну пропозицію, та зробіть свій бізнес ефективним на 360.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини