Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для працюючих ФОП не передбачена добровільна сплата ЄСВ

Реклама

Починаючи із 01.01.2021 року діють норми Закону України від 13.05.2020 р. № 592-IX, які передбачають, що ФОП, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Відповідні зміни внесли до ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ.

Тож, ФОП, в тому числі спрощенці, можуть самостійно визначити базу нарахування та відповідно розмір ЄСВ (не більше максимальної величини бази нарахування та не менше розміру мінімального страхового внеску) лише за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску.

Добровільна сплата ЄСВ для ФОП, в тому числі спрощенців, чинним законодавством не передбачена.

Джерело: ІПК ДПС від 01.11.2021 р. № 4138/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. Деталі за посиланням.

Дізнайтеся про акційну пропозицію на ІТ-платформу LIGA360 до 30-річчя LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини