Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зменшення штрафів для бізнесу та захист від необґрунтованих перевірок Держпродспоживслужби — законопроект

Реклама

Парламентська Тимчасова спеціальна комісія з питань захисту прав інвесторів спільно з Держпродспоживслужбою представили законопроект, який передбачає зниження штрафів для бізнесу у понад два рази, а також зміну процедури перевірок підприємств посадовцями ДПСС. Автори законопроекту хочуть змінити законодавство про права споживачів, яке писалось ще у 1991 році. Наступний крок - реєстрація законопроекту - вже незабаром.

Як зазначила очільник ТСК народний депутат Галина Янченко, це стало логічним продовженням історії зі штрафом у 325 млн грн для одного з поштових операторів на підставі скарг від споживачів.

Галина Янченко назвала «три кити» концепції законопроекту, який писався у тісній співпраці з ДПСС:

- штрафи для бізнесу за порушення прав споживачів мають бути знижені. Народні депутати запропонували знизити вдвічі, але а результатами обговорення можна сказати, що і це не межа;

- змін потребує і сама процедура розрахунку штрафу. Автори законопроекту пропонують, аби сума штрафу залежала від ступеню ризикованості та розміру компанії;

- бізнес зможе оскаржити постанову ДПСС. Пропонують надати на це 15 днів.

Народний депутат Лариса Білозір уточнила, що передбачається зменшення розміру штрафу за порушення п. 8 ч. 1 ст. 23 Закону про захист прав споживачів - з метою недопущення надмірних фінансових санкцій за незначні порушення.

Як говорилося під час брифінгу за результатами обговорення законопроекту штрафи для бізнесу повинні зменшитися з 1-10% від обороту компанії за місяць до 0,1-5%. Пропонується також відібрати у Держпродспоживслужби можливість визначати розмір покарання за порушення самостійно, конкретизуються умови, за яких накладається той чи інший розмір штрафу. Так, за перше порушення має накладатиcя менше стягнення, а при повторних порушеннях однієї і тієї ж компанії суми штрафів будуть зростати.

Крім того, для компаній із низькими ризиками суми будуть меншими, ніж для компаній з високими ризиками.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія: спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Тільки до 25 листопада отримайте спеціальну пропозицію на корпоративне рішення LIGA360 до 30-річчя LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини