Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи правомірно відсторонювати від роботи невакцинованого кухаря, прибиральницю або іншого робітника ЗОШ – Держпраці

Реклама

Заклади, вказані у Наказі №2153, мають відсторонити від роботи без збереження зарплати працівників, які не вакцинувалися проти COVID-19 (п.41-6 Постанови №1236). Виняток - працівники, які мають абсолютні протипоказання відповідно до Переліку медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень. Отже, вакцинуватися мають усі працівники закладу. Наприклад, у школі мають вакцинуватися не лише вчителі, а й кухарі, прибиральниці, технічні працівники. Про це інформує Управління Держпраці у Рівненській області.

Частиною 2 ст.12 Закону №1645 передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб. У разі відмови або ухилення від обов'язкових профілактичних щеплень ці працівники відсторонюються від виконання зазначених видів робіт. Перелік останніх затверджено Наказом № 2153.

Зокрема обов'язковим профілактичним щепленням проти COVID-19 підлягають працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності. Відсторонення працівників від роботи через відсутність щеплення - це якраз той самий «інший випадок, передбачений законодавством» згідно зі ст.46 КЗпП. Відсутність документа, який підтвердить щеплення проти COVID-19, є підставою відсторонити від роботи невакцинованого працівника.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини