Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У КЗпП з’явиться нова підстава для звільнення — законопроект

Реклама

У парламенті зареєстровано проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо припинення трудового договору та виплат належних працівникові сум у разі його смерті (№ 6323 від 18.11.2021 р.). Ним пропонується доповнити новими нормами Кодекс законів про працю України та Закон України «Про відпустки».

У КЗпП пропонується:

1) частину першу статті 36 доповнити новим пунктом про те, що підставами припинення трудового договору є зокрема і смерть працівника або власника - фізичної особи;

2) частину першу статті 116 (Строки розрахунку при звільненні) доповнити новою частиною, в якій передбачити, що у разі смерті працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, що не були ним одержані за життя, провадиться членам його сім'ї з урахуванням вимог частин першої та другої цієї статті, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини;

3) частину шосту статті 83 (Грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки) викласти в редакції, яка б відповідала ст. 1227 ЦКУ, а саме: «у разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - інваліда з дитинства підгрупи А I групи, яка не була ним одержана за життя, виплачується членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини».

Аналогічні змінам статті 83 КЗпП пропонуються і зміни до частини шостої статті 24 Закону України «Про відпустки».

Щоб мінімізувати кадрові ризики, необхідна злагоджена робота HR-департаменту. Найефективніша робота команд доступна на ІТ-платформі LIGA360. Отримайте максимальний функціонал продуктів ЛІГА:ЗАКОН для зручної роботи HR-відділу, спільно ухвалюйте рішення й оцінюйте ризики, обмінюйтеся документами й новинами. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

День грандіозних знижок у ЛІГА:ЗАКОН. Тільки у Black Friday, ми надаємо до -50% на рішення LIGA360. Заповніть заявку, щоб першими отримати свою акційну пропозицію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини