Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Більшість адмінпослуг громадянам та бізнесу будуть надавати за єдиними правилами – прийнято Закон про адміністративну процедуру

Реклама

Парламентом прийнято Закон України "Про адміністративну процедуру" (законопроект № 3475). Він регулює відносини органів виконавчої влади, органів влади АРК, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, інших суб'єктів, які відповідно до закону уповноважені здійснювати функції публічної адміністрації, з фізичними та юридичними особами щодо розгляду і вирішення адміністративних справ.

Законом передбачається:

- зобов'язання адміністративних органів обґрунтовувати свої рішення;

- наділення учасників адміністративних правовідносин суттєвими процедурними правами (право особи бути вислуханою до прийняття будь-якого індивідуального рішення, що може на неї негативно вплинути, та надати необхідні докази; право кожної особи на доступ до матеріалів справи, які її стосуються);

- встановлення вимог до форми та змісту адміністративних актів та правил набрання ними чинності;

- визначення процедури оскарження адміністративних актів у позасудовому порядку.

Адміністративні послуги надаються суб'єктами надання адміністративних послуг безпосередньо або через центри надання адміністративних послуг. Адміністративні послуги в електронній формі надаються з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи державних органів та органів місцевого самоврядування. Забороняється вимагати від суб'єкта звернення для надання адміністративної послуги документи або інформацію, не передбачені законом.

Закон гарантує право особи на участь в адміністративному провадженні і гарантує ефективні засоби правового захисту: особа має право бути заслуханою адміністративним органом, надавши пояснення та/або заперечення у визначеній законом формі до прийняття адміністративного акта, який може негативно вплинути на право, свободу чи законний інтерес особи.

"Закон про адміністративну процедуру - це насправді "тиха революція", що докорінно змінює радянський менталітет у взаємодії держави з її головними стейкхолдерами - громадянами. Ухвалення закону забезпечить рівність усіх учасників адміністративного провадження та єдині стандарти у роботі чиновників, прискорить надання більшої кількості якісних і зручних послуг для громадян", - розповів заступник міністра юстиції Олександр Банчук. За його словами, із прийняттям закону чимало послуг будуть надаватися громадянам та бізнесу за єдиними та зрозумілими правилами: отримання паспорта; призначення житлової субсидії; реєстрація народження дитини; надання дозволу на будівництво; видання ліцензії; оформлення земельної ділянки; під'єднання до електромережі тощо.

Крім того, громадяни зможуть брати участь у прийнятті рішень, що впливають на їхні права. А ще отримають право бути вислуханими у разі незгоди з рішенням. Також можна буде ознайомитись з матеріалами справи, почути аргументи та чітко зрозуміти процедуру оскарження, насамперед досудового.

Щоправда, дія цього Закону не поширюється на низку відносин, зокрема - на ті, що виникають під час:

- судового провадження, виконавчого провадження (крім виконання адміністративних актів);

- вчинення нотаріальних дій;

- застосування законодавства про захист економічної конкуренції (крім справ про надання дозволів та висновків на узгоджені дії, концентрацію суб'єктів господарювання);

- державної служби, дипломатичної та військової служби, служби в органах місцевого самоврядування, служби в поліції, а також іншої публічної служби;

- оскарження процедур публічних закупівель.

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського й кадрового обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Не пропустіть головної акції цього року. Заповніть заявку до 26 листопада - та першими отримайте вибухову знижку на рішення LIGA360 до Black Friday.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини