Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кешбек від банку за покупки в магазинах - на кому сплата податків

Реклама

Таке підприємство хоче укласти договір співробітництва з банком, який є емітентом платіжних карток, за допомогою яких фізичні особи здійснюють покупки товарів в магазинах. Відповідно до умов проекту договору підприємство перераховує банку кошти, які банк від свого імені виплачує клієнтам - фізичним особам у вигляді Кешбеку.

З цього приводу підприємство цікавило:

1. Хто буде виступати податковим агентом при виплаті доходів фізичним особам у вигляді Кешбеку?

2. Чи оподатковують ПДВ операцію з виплати підприємством банку суми Кешбеку?

Щодо першого питання, то вердикт ДПС - грошову суму у вигляді Кешбеку, яку нараховують (надають, виплачують) фізичним особам за придбані у магазинах товари/роботи/послуги, включає податковий агент до оподатковуваного доходу платника податку - фізичної особи і оподатковує ПДФО і військовим збором на загальних підставах. При цьому податковим агентом виступає суб'єкт господарювання, який здійснює нарахування (виплату) фізичним особам вказаної суми Кешбеку.

Натомість у питанні оподаткування ПДВ сум Кешбеку ДПС пояснює, що надання конкретних висновків щодо оподаткування ПДВ операцій з перерахування підприємством на рахунок банку коштів, що надалі виплачуються банком фізичним особам у вигляді Кешбеку, можливе лише при наданні додаткової інформації (у тому числі копій документів, у разі необхідності), що деталізує умови здійснення операцій.

Джерело: ІПК ДПС від 12.11.2021 р. № 4292/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Пошук відповідей на ситуації з бухгалтерського обліку займає багато часу? Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

День грандіозних знижок у ЛІГА:ЗАКОН. Тільки у Black Friday, ми надаємо до -50% на рішення LIGA360. Заповніть заявку, щоб першими отримати свою акційну пропозицію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини