Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гетманцев пояснив обов’язковість РРО і ведення товарних запасів для ФОПів із 2022 року

Реклама

Голова податкового комітету ВРУ Д.Гетманцев переконує підприємців, що система фіскалізації набуде чинності з 1 січня 2022 року. Вона проста та дуже доступна, не вимагає обліку залишків та приходу товару (крім ювелірки, електроніки, ліків).

Він переконує, що жодного відтермінування у питанні обов'язковосте РРО не буде.

Також наведено роз'яснення податкового комітету ВРУ, яке містить такі тези:

1. За наявності у суб'єкта господарювання відповідного документообігу, назва товару (послуги), зазначені у фіскальному чеку, повинні бути достатньо детальними, щоб однозначно установити тотожність товару (послуги), зазначеного у первинних документах, товару (послузі), та відповідно у фіскальному чеку.

Якщо законодавство не вимагає від суб'єкта господарювання ведення документообігу, такий суб'єкт у фіскальному чеку має зазначати дані, достатні для встановлення відповідності фактично проданого товару (наданої послуги) їх опису у фіскальному чеку.

ФОП може самостійно визначати назву товару, чинне законодавство містить лише вимогу, щоб така назва дозволяла однозначно ототожнити проданий товар із його назвою у фіскальному чеку та визначенням цього товару у прибуткових документах у тому випадку, коли ФОП, згідно з вимогами чинного законодавства, повинен мати такі документи.

2. Законом № 1017-ІХ виключено значну кількість штрафів за порушення вимог щодо проведення розрахункових операцій, зокрема: відсутній штраф за невідповідність готівки в касі, відсутній штраф за не створення контрольної стрічки в ПРРО, відсутній штраф за проведення розрахункових операцій через РРО/ПРРО без використання режиму попереднього програмування найменування кожного товару, який не є підакцизним, та/або послуги, ціни товару (послуги) та обліку їх кількості, відсутній штраф у разі неподання до контролюючих органів.

3. ФОП, які використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ та не здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, не зобов'язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО.

4. Документом, що належним чином підтверджує видаткову або прибуткову операцію є, в тому числі, розрахунковий документ, виданий РРО. Що стосується Книги обліку доходів, то зазначений документ виконує функцію документа обліку, проте ніколи не був первинним документом, оскільки містить лише узагальнені дані про проведені платником податків господарські операції.

5. ПКУ не передбачена можливість ФОП, що використовують першу групу спрощеної системи оподаткування, здійснювати роздрібну торгівлю поза межами торгівельних місць на ринку.

Також податковий комітет Ради може переглянути перелік видів діяльності, які здійснюються платниками першої групи спрощеної системи оподаткування у бік розширення (зокрема, продаж товарів на ярмарках, в палатках та інших об'єктах тимчасових об'єктах і спорудах).

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини