Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відшкодування фізособі витрат на правничу допомогу оподатковують

Реклама

Cуму відшкодованих фізособі судових витрат (витрати на правову допомогу) включають до оподатковуваного як додаткове благо з відповідним оподаткуванням - переконують в ДПС.

Якщо ж податковий агент виплачує немайнову (моральну) шкоду за рішенням суду на користь фізособи - платника податків, в розмірі, що перевищує 4-кратний розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2021 році - 24000 грн), то суму такого перевищення оподатковують ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

Така позиція податківці базується на тому, що до оподатковуваного доходу платника належить:

- дохід у вигляді відшкодування матеріальної або немайнової (моральної) шкоди, крім сум, що за рішенням суду спрямовують на відшкодування збитків, завданих платнику податку внаслідок заподіяння йому матеріальної шкоди, а також шкоди життю та здоров'ю, а також відшкодувань моральної шкоди в розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище 4-кратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, або в розмірі, визначеному законом (пп. "а" пп. 164.2.14 ПКУ);

- дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розділом IV ПКУ (пп. "г" пп. 164.2.17 ПКУ).

Джерело: ІПК ДПС від 02.11.2021 р. № 4152/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Переглядайте статтю "Відшкодування "зарплатних" збитків працівникам: податково-прибуткові наслідки".

Більше аналітики в системі LIGA360: Бухгалтер. Тут об'єднані ключові професійні видання “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”. Більше переваг дізнайтеся за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини