Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може митець бути ФОПом на єдиному податку – ДПС

Реклама

Фізособа - підприємець може бути платником єдиного податку другої групи за умови дотримання вимог, визначених п. 291.4 ПКУ, та здійснення видів діяльності, на які не поширюються обмеження щодо застосовувати спрощеної системи оподаткування, зокрема, здійснення індивідуальної мистецької діяльності як незалежний художник, митець. Про це інформує індивідуальна податкова консультація ГУ ДПС у м. Києві від 02.11.2021 р. № 4146/ІПК/26-15-24-19-12.

Приводом для цього роз'яснення стало звернення ФОПа, який як незалежний митець, художник реалізує населенню власні картини.

Податківці нагадали про вимоги ст. 291 ПКУ щодо перебування на спрощеній системі, зокрема - в частині обмежень, які не дозволяють підприємцям бути єдинниками ІІ групи. Так, не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність з організації, проведення гастрольних заходів (пп. 10 пп. 291.5.1 ПКУ).

Але відповідно до Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності діяльність незалежних митців, таких як скульптори, художники, мультиплікатори, гравери, офортисти тощо, віднесена до індивідуальної мистецької діяльності, клас 90.03 (КВЕД ДК 009:2010).

1,4 тис. ситуацій та алгоритмів дій для бухгалтера - на ІТ-платформі LIGA360. Дізнайтеся детальніше про професійні рішення LIGA360:Бухгалтер та LIGA360:НR прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини