Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи треба сплачувати мінімальний ЄСВ нотаріусам, адвокатам, аудиторам, які отримали дохід менше мінзарплати

Реклама

Податківці пояснили, як діє звільнення від сплати ЄСВ для особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, але не отримує дохід від такої діяльності.

ЄСВ для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. Водночас сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (ч. 5 ст. 8 Закону № 2464).

Проте із 01.01.2021 року, завдяки Закону № 592-IX, якщо платник ЄСВ, визначений в п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, не отримав дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тому з 01.01.2021 року особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та не отримують дохід від такої діяльності у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, мають право самостійно визначити базу нарахування ЄСВ. Якщо ж в окремому місяці звітного кварталу дохід отримано у розмірі меншому за мінімальну заробітну плату, то сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Джерело: ІПК ДПС від 15.11.2021 р. № 4336/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Пошук відповідей на ситуації з бухгалтерського обліку займає багато часу? Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини