Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінцифра змінила порядок надання довідки з реєстру прав на нерухомість і ввела отримання містобудівних умов та обмежень через Дію

Реклама

На порталі Дія та в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва тепер можна отримати містобудівні умови та обмеження. Це документ, що необхідний для отримання дозволу на будівництво багатоквартирних будинків та більшості промислових об'єктів. Про це повідомляє Мінцифра.

У такому документіє інформація про можливу поверховість та щільність забудови, відступи будинків від інших будівель та червоних ліній. Щоб отримати послугу потрібно:

- заповнити заяву, що займає до 10 хвилин;

- мати скани топографо-геодезичного плану будівництва;

- скан документа, що підтверджує право власності, користування земельною ділянкою, буде вам потрібен лише в разі, якщо право власності на землю не внесено до Реєстру нерухомості;

- КЕП, яким необхідно буде підписати заяву та скани.

Заява сформується автоматично. Після підписання її буде передано до органу містобудування та архітектури за місцезнаходженням земельної ділянки. Якщо в земельної ділянки кілька власників - усі вони отримають сповіщення про підписання заяви.

Раніше ви повинні були скласти кошторис, сформувати витяг із реєстру речових прав, а також отримати в письмовому вигляді згоду співвласників та завірити її у визначеному законом порядку та з купою папірців відвідати місцеву архітектуру чи ЦНАП, вказують у Мінцифра.

Минулого тижня на порталі Дія запрацювала послуга «будівельної амністії»?. Вона дає можливість офіційно ввести в експлуатацію житлові, садові, дачні будинки або присадибні будівлі, які збудували до квітня 2015 року без отримання дозвільних документів.

Також Мінцифра інформує, що довідку з реєстру речових прав на нерухоме майно теж можна отримати онлайн на порталі Дія. Вона необхідна для перевірки права на житло чи земельну ділянку, власників та співвласників, наявності вашого майна в реєстрах.

Довідка містить усю інформацію про нерухоме майно із чотирьох основних реєстрів:

- Державний реєстр речових прав на нерухоме майно;

- Реєстр прав власності на нерухоме майно;

- Державний реєстр іпотек;

- Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна.

Раніше ця послуга забезпечувала безоплатний попередній пошук інформації за двома критеріями - даними фізичної особи та даними юридичної особи. Як послуга працює зараз на порталі Дія:

- безоплатний попередній пошук за всіма 5 критеріями. Завдяки цьому люди не замовлятимуть випадково довідку, у якій буде відсутня інформація;

- розширена кількість параметрів, за якими можна здійснити пошук (наприклад, серія та/або номер паспорта);

- запит опрацьовується протягом 3-5 секунд після її замовлення та довідка буде доступна в розділі «Замовлені документи» на порталі Дія.

Не дайте рейдерам і шахраям нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини