Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як покарають ФОПа за ведення обліку товарних запасів не за встановленою формою - ДПС

Реклама

В ДПС відповіли, яку відповідальність застосовують до ФОП, у т.ч. єдинників, які ведуть облік товарних запасів не за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 (далі - Порядок № 496).

При виявленні під час перевірки суб'єкта господарювання - ФОП факту реалізації товарів, які обліковані не за формою, визначеною додатком до Порядку № 496, та/або не надання під час перевірки документів, які підтверджують облік товарів, що знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті), до такого суб'єкта господарювання застосовують фінансову санкцію, передбачену ст. 20 Закону про РРО - у розмірі подвійної вартості таких товарів, за цінами реалізації, але не менше 10 НМДГ (170 грн) та адміністративна відповідальність, яка передбачена ст. 1551 КпАП.

Адже облік товарних запасів здійснюють ФОП, у т. ч. єдинники, шляхом постійного внесення до Форми ведення обліку товарних запасів (далі - Форма обліку), яка визначена додатком до Порядку № 496, інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід'ємною частиною такого обліку.

Форма обліку, первинні документи на товари повинні зберігатись у місці продажу (господарському об'єкті) до моменту вибуття останньої одиниці товару, відображеної в таких первинних документах.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Також читайте:

- "У ФОПа є кілька місць продажу - як йому вести облік товарних запасів";

- "Частину ФОПів на єдиному податку звільнено від ведення обліку товарних запасів - ДПС";

- "Податківці розповіли як правильно внести перший запис до Форми ведення обліку товарних запасів".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини