Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи потрібно утилізувати алкогольні напої та сигарети із завершеним строком придатності

Реклама

В ДПС пояснили, які діяти суб'єктам господарювання у разі, коли в алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, які використовують в електронних сигаретах, закінчився строк придатності.

Неякісна та небезпечна продукція повинна обов'язково вилучатись з обігу (ст. 5 Закону України "Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції" від 14.01.2000 р. № 1393-XIV, далі - Закону № 1393).

Власник вилучає неякісну та небезпечну продукції з обігу своїм рішенням або за рішенням спеціально уповноважених органів виконавчої влади відповідно до їх повноважень.

До того ж власник продукції зобов'язаний таку продукцію привести при можливості у відповідність з вимогами відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів або забезпечити переробку, утилізацію чи знищення такої продукції у порядку, передбаченому Законом № 1393.

Вилучають з обігу неякісну та небезпечну продукцію шляхом недопущення можливості її реалізації, споживання чи використання за призначенням, а також шляхом повернення її суб'єктами підприємницької діяльності, в яких ця продукція знаходиться на підставі договорів доручення, схову, перевезення та інших цивільно-правових договорів, що не передбачають передачі прав власності на продукцію.

Тож суб'єкт господарювання повинен вилучити з обігу алкогольні напої, тютюнові вироби, рідини, що використовуються в електронних сигаретах строк придатності яких до споживання або використання закінчився. При можливості таку продукцію необхідно привести у відповідність з вимогами відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів (подовжено термін придатності чи передано виробнику для переробки), або така продукція повинна бути утилізована чи знищена.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 113.04 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини