Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові строки для формування податкового кредиту діють із 2022 року

Реклама

Починаючи із 01.01.2022 року діятиме Закон № 1914, який скоригував, зокрема, й строки формування податкового кредиту за зареєстрованими ПН/РК.

Тож податківці відповіли, упродовж якого часу можна віднести сум ПДВ до податкового кредиту на підставі ПН/РК?

Якщо своєчасно зареєстровано в ЄРПН - упродовж 365 календарних днів з дати складання ПН/РК.

Коли несвоєчасно зареєстровано в ЄРПН - упродовж 365 календарних днів з дати складання ПН/РК, але не раніше дати їх реєстрації.

Якщо платниками податку, які застосовують касовий метод податкового обліку, ПН/РК, зареєстровані в ЄРПН, не включені до податкового кредиту протягом періоду 365 календарних днів з дати складення таких ПН/РК у зв'язку з відсутністю фактів списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) або надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, то право на включення таких сум до податкового кредиту виникає у звітному податковому періоді, в якому відбулося списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, але не пізніше ніж через 60 календарних днів з дати такого списання, надання інших видів компенсацій.

Cуми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в ПН/РК, які зареєстровані в ЄРПН та які до 01.01.2022 року упродовж 1095 календарних днів з дати їх складення не були включені до податкового кредиту, включаються до податкового кредиту протягом 365 календарних днів з 01.01.2022 року, але не пізніше 1095 календарних днів з дати складення таких ПН/РК.

Платники податку, які застосовують касовий метод, суми податку, зазначені в ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, та не включені до податкового кредиту у зв'язку з відсутністю фактів списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або надання інших видів компенсації вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, мають право на включення таких сум до податкового кредиту у звітному податковому періоді, в якому відбулося списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) або надання інших видів компенсації вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів/послуг, але не більше ніж через 60 календарних днів з дати такого списання, надання інших видів компенсації.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 101.13 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Тільки до 14 січня отримуй професійні рішення LIGA360 за святковими цінами. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини