Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП звільнений від ЄСВ, але нарахував його більше максимального: як бути

Реклама

Податківці відповіли ФОП - особі з інвалідністю про виправлення у звітності з ЄСВ у разі надмірного нарахування ЄСВ.

В ДПС нагадали, що ФОП звільнені від сплати за себе ЄСВ, якщо вони є особами з інвалідністю. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ).

При самостійному визначенні бази нарахування ЄСВ ФОП, у т. ч. ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та які є особами з інвалідністю, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт з ЄСВ самі за себе відповідно до п. 10, 11 розділу IV Порядку № 435 один раз на рік.

Зважаючи, що ФОП подавала Звіти з ЄСВ за формою згідно з додатком 5 до Порядку № 435 за попередні роки, в яких самостійно визначила базу нарахування ЄСВ та суми до сплати, то сплату ЄСВ вона здійснює на загальних підставах.

Якщо керуватись п. 13 розділу ІV Порядку № 435, то ФОП, яким за результатами перевірки збільшено або зменшено зобов'язання, формують і подають Звіт з ЄСВ згідно з таблицею 2 додатка 6 до Порядку № 435 упродовж одного календарного місяця після відповідних розрахунків. При цьому перевірку ФОП на спрощеній системі оподаткування проводять у випадку, якщо база нарахування ЄСВ більша максимальної величини.

Тому, коли за результатами перевірки ФОП - платника єдиного податку, яка проводилася за минулі періоди, встановили перевищення максимальної величини бази нарахування ЄСВ, то такий платник ЄСВ може надати таблицю 2 додатку 6 до Порядку № 435 з уточненими сумами за умови подання ним за вказані періоди Звіту з ЄСВ відповідно до положень Порядку № 435.

Джерело: ІПК ДПС від 16.12.2021 р. № 4687/ІПК/99-00-04-03-03-06.

Уникнути помилок допоможе фахова аналітика в Liga360. Не пропустіть жодної профільної новини, слідкуйте за гарячими темами у галузі. Придбайте Liga360: Бухгалтер та тримайте руку на пульсі важливих змін.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини