Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Взяття жінок на військовий облік буде добровільним з одним винятком – новий законопроект

Реклама

У Верховній Раді групою аж з 59 народних депутатів зареєстровано проект Закону про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (№ 6482 від 28.12.2021 р.).

Проект пропонує, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком, будуть бралися на військовий облік лише за їхнім власним бажанням. Виняток становлять жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю. Вони обов'язково повинні братися на військовий облік військовозобов'язаних. У разі ухвалення цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Не пропустіть важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення для фахівців. Деталі за посиланням.

Поява законопроекту зрозуміла - новації щодо взяття на військовий облік жінок відповідних професії, віку та стану здоров'я саме бурхливо обговорюються. У пояснювальній записці до законопроекту № 6482 його автори, зокрема стверджують: «З Наказу випливає, що на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років. Можна однозначно стверджувати, що взяття на військовий облік жінок на виконання Наказу у 2022 році не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвої соціальної напруги й формування негативного ставлення до військового обов'язку. Також у разі зміни професії жінці потрібно буде інформувати про це територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, що призведе до додаткового навантаження на них».

Безліч завдань бухгалтера - єдина ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте та аналізуйте законодавство з бухгалтерського обліку, читайте аналітику, отримуйте алгоритми дій в щоденних ситуаціях. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН для розумних професійних рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини