Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін змінив порядок повернення помилково або надміру зарахованих коштів до бюджетів

Реклама

Із 1 січня 2021 рокі діють зміни в Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів. Їх внесено наказом Мінфіну від 08.12.2021 р. № 647.

Визначено, що надміру зараховані кошти - сума коштів, що становить позитивну різницю між сумою фактично сплачених коштів та сумою коштів, яку повинен сплатити до відповідного бюджету платник платежів (зборів), що визначені відповідним законодавством (крім платежів (зборів), контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС та органи Держмитслужби), для повного виконання покладеного на нього грошового зобов'язання.

Тепер у процесі повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів (крім податків, зборів, пені та платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС та органи Держмитслужби):

- застосовується система дистанційного обслуговування "Клієнт казначейства - Казначейство" (далі - система Казначейства) з використанням засобів криптографічного захисту інформації Казначейства;

- між органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, органами, які ведуть облік заборгованості в розрізі позичальників, місцевими фінансовими органами, Казначейством та головними управліннями Державної казначейської служби здійснюється обмін електронними документами із застосуванням кваліфікованих електронних підписів та печатки.

Передбачено, що заява про повернення коштів з бюджету судового збору, за виключенням помилково зарахованого, складають із обов'язковим зазначенням інформації, наведеної в абзаці 8 п. 5 розділу І Порядку № 787, і номера судового рішення та подається платником до відповідного головного управління Казначейства, Казначейства із оригіналом або копією документа на переказ, або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету, копією судового рішення, засвідченою належним чином.

При поданні платником заяви про повернення коштів з бюджету в електронній формі одночасно подають скановану копію з обов'язковим накладанням електронного підпису платника: документа на переказ або електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету, судового рішення, засвідченого належним чином (у разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого), довіреності на отримання коштів довіреною особою, засвідченої згідно з вимогами Цивільного кодексу України, паспорта довіреної особи (у разі повернення коштів довіреній особі).

Додатково наказом Мінфіну від 28.12.2021 р. № 716 передбачено, що за відсутності у фізичних осіб рахунків у банках, повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету або на єдиний рахунок (у разі його використання) податків, зборів, пені, платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, сплачених фізичними особами, проводиться у готівковій формі відповідно до Порядку інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені, затвердженого наказом Мінфіну від 11.02.2019 р. № 60.

Як бухгалтеру першим отримати інформацію у Новому Році? Усі нововведення та аналітику надасть LIGA360. Тільки до 14 січня отримайте преміум-пакети за вигідною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини