Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС оголосила про правила застосування РРО/ПРРО та ведення обліку товарних запасів з 1 січня 2022 року

Реклама

Державна податкова служба України підготувала інформацію стосовно застосування РРО/ПРРО та ведення обліку товарних запасів з 1 січня 2022 року. Так, не зобов'язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку І групи.

Зобов'язані застосовувати РРО/ПРРО, але не зобов'язані вести облік товарних запасів фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку ІІ - ІV груп, якщо вони не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

Тобто із всього загалу фізосіб - підприємців - платників єдиного додатку ІІ - ІV груп, обов'язок ведення обліку товарних запасів поширюється лише на платників, які зареєстровані платниками ПДВ або здійснюють реалізацію:

- технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- лікарських засобів, виробів медичного призначення;

- ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також ДПС нагадала про покрокову відеоінструкцію щодо порядку ведення обліку товарних запасів для ФОП та про відеоінструкцію як завантажити програмне забезпечення ПРРО Каса.

Не пропустіть важливих змін у Новому Році. Нові правила, закони чи реквізити для сплати податків - про все повідомить LIGA360. Тільки до 14 січня LIGA ZAKON дарує новорічні знижки на преміум-рішення для фахівців. Деталі за посиланням.

Своєю чергою, глава парламентського податкового комітету Д. Гетманцев підтвердив, що НЕ зобов'язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю фізичні особи - підприємці, що використовують спрощену систему оподаткування, не є при цьому платниками ПДВ, та не здійснюють продаж:

  • технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту,

  • лікарських засобів та виробів медичного призначення,

  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння.

Також Д. Гетманцев оприлюднив лист ДПС № 28290/7/99-00-07-05-01-07 від 22.12.2021 р. з цього приводу.

Безліч завдань бухгалтера - єдина ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте та аналізуйте законодавство з бухгалтерського обліку, читайте аналітику, отримуйте алгоритми дій в щоденних ситуаціях. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН для розумних професійних рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини