Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відмова в прийманні суб'єктами господарювання як засобу платежу пам’ятних монет є порушенням чинного законодавства – НБУ

Реклама

НБУ своїм листом від 06.01.2022 р. № 50-0006/1054 інформує про застосування в розрахунках пам'ятних монет. Так, статтею 33 Закону України "Про Національний банк України" (далі - Закон) визначено повноваження Національного банку України (далі - Національний банк) щодо організації готівкового грошового обігу. Для забезпечення організації готівкового грошового обігу Національний банк здійснює, зокрема, встановлення правил випуску в обіг, обробки, зберігання, інкасації, перевезення, вилучення з обігу та знищення готівки.

Статтею 35 Закону визначено, що гривня (банкноти і монети) як національна валюта, яка є єдиним законним платіжним засобом на території України, приймається всіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Відповідно до Закону та Указу № 1142 Національному банку надане виключне право на виготовлення пам'ятних та інвестиційних монет.

Відповідно до вимог пункту 1.2 Інструкції № 213 пам'ятні монети України (далі - Монети) - це монети із дорогоцінних або недорогоцінних металів, які виготовлені із застосуванням спеціальних технологій, що забезпечують підвищену якість монет і випускаються в обіг Національним банком обмеженими тиражами з нагоди відзначення ювілейних дат, пам'ятних подій історії та сучасності, заходів з охорони навколишнього природного середовища, інших подій суспільного життя. Монети є законним платіжним засобом на території України.

Рішенням Правління Національного банку України № 50-рш від 29.01.2018 р. "Про спеціальні випуски пам'ятних монет" Національним банком започатковано серію пам'ятних монет спеціального випуску "Збройні Сили України" (далі - Серія) номіналом 10 гривень, присвячену українським військам, на які відповідно до Конституції України покладаються завдання з оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності.

При цьому останнім часом до НБУ надходить інформація про факти відмови окремих установ банків і суб'єктів господарювання у сфері торгівлі та послуг приймати від населення Монети як засіб платежу, аргументуючи це недостатньою поінформованістю працівників щодо вищезазначених Монет, що негативно впливає на рівень обслуговування споживачів.

У Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі - Положення) визначено, що готівка - грошові знаки національної валюти України (банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам'ятні банкноти та монети, які є платіжними засобами). Відповідно до пункту 21 розділу II Положення суб'єкти господарювання під час здійснення розрахунків зі споживачами за готівку зобов'язані приймати в сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) без обмежень банкноти і монети (у тому числі розмінні, обігові монети, пам'ятні банкноти і монети, зношені банкноти і монети) усіх номіналів, які випускає Національний банк в обіг, що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності та платіжності. Аналогічна норма передбачена Порядком провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів.

Враховуючи вищезазначене, НБУ звертає увагу, що відмова в прийманні суб'єктами господарювання та установами банків як засобу платежу випущених в обіг Національним банком монет усіх номіналів є порушенням чинного законодавства і нормативно-правових актів Національного банку.

З метою недопущення порушень нормативно-правових актів НБУ зобов'язав установи банків провести додаткове інформування філій/відділень банків та клієнтів, у тому числі суб'єктів господарювання, які проводять свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг, стосовно випущених в обіг Монет шляхом ознайомлення з їх зразками та описами на офіційному Інтернет-представництві Національного банку, а також змістом цього листа.

Безліч завдань бухгалтера - єдина ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте та аналізуйте законодавство з бухгалтерського обліку, читайте аналітику, отримуйте алгоритми дій в щоденних ситуаціях. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН для розумних професійних рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини