Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що нового із податку на прибуток діє із 2022 року - інструктивний лист ДПС

Реклама

ДПС випустила новий інформаційний лист № 1/2022, який присвячений новаціям податковим змінам, уведеним Закону України від 30.11.2021 р. № 1914-ІХ. В частині 1 цього листа розмішена інформація про податок на прибуток підприємств.

Інформаційний лист містить пояснення із змінами:

- пов?язаними з коригуванням фінрезультату при розрахунку податку на прибуток підприємств;

- в обліку витрат на надання безповоротної фіндопомоги при визначення об?єкту оподаткування;

- у порядку визначення податкового зобов?язання платниками податку - виробниками електричної енергії за "зеленим" тарифом;

- в обліку витрат на сплату роялті при визначенні об?єкту оподаткування;

- у застосуванні різниць при використанні резерву сумнівних боргів та очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів);

- у складі осіб, які мають право на пільги з податку на прибуток підприємств.

Зокрема, № 1914-ІХ змінив підхід до визначення об'єкту оподаткування податком на прибуток підприємств великими платниками податків: запроваджено окремий порядок відображення від'ємного значення об'єкта оподаткування платника податків минулих податкових (звітних) років ("податкових збитків").

Починаючи з першого податкового (звітного) періоду 2022 року великі платники податків, мають право зменшувати об'єкт оподаткування не більше ніж на 50% накопичених податкових збитків минулих податкових (звітних) років.

Тобто при складанні податкової декларації за перший квартал 2022 року великий платник податків має застосувати нові правила. Він має визначити, яка частина з накопичених податкових збитків, які обліковуються станом на 1 січня 2022 року (за наявності), буде врахована у зменшення об'єкту оподаткування такого податкового (звітного) періоду.

Натомість, при складанні податкової декларації за останній податковий (звітний) період 2021 року великі платники податків будуть керуватися попередньою редакцією пп. 140.4.4 ПКУ, яка не містила обмежень щодо суми від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, дозволеної до врахування у зменшення фінрезультату до оподаткування.

Застосування нових правил проілюстровано на умовних ситуаціях.

Також № 1914-ІХ розширив перелік осіб, здійснення операцій з якими по наданню їм безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) вимагатиме від платника податку на прибуток підприємств збільшення фінрезультату до оподаткування відповідного податкового (звітного) періоду на суму такої перерахованої безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг).

Отримайте всі відповіді щодо бухгалтерського обліку на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові інструкції, експертні роз'яснення, свіжа аналітика. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини