Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли ДПС почне питати про джерело коштів на дорогу покупку – Гетманцев

Реклама

В Україні 2022-го представлять нові непрямі методи податкового контролю. Згідно з логікою податкової амністії, вони мають запрацювати після того, як закінчиться можливість добровільно зізнатися у зароблених у тіні активах (вересень поточного року). Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

На питання, які норми мають прописати в законопроєкті та як мають працювати непрямі методи контролю, нардеп відповів: «Варіантів не так багато. Є велика покупка від якоїсь суми. Наприклад, від 1 млн грн. Після такої купівлі податкова отримує право запитати платника податків щодо джерел походження коштів. Якщо він не може підтвердити джерело походження коштів та податкова не бачить по своїх базах відповідні білі доходи такого платника, які дозволяють зробити таку покупку, донараховують податок на цю суму за стандартною ставкою».

Гетманцев уточнив на прикладі купівлі квартири після продажу старої: «Якщо він [умовний українець] купує іншу [квартиру], то в момент покупки, якщо працюватимуть непрямі методи, податкова може запитати, звідки гроші. Непрямі методи - це не ревізія тих активів, які є. Це тільки про майбутні покупки». Він ствердив: витратити «сірі» гроші на великі покупки, які відображаються у реєстрі (тобто нерухомість та транспортні засоби), фактично буде неможливо.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини