Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС висловилась про ставки та суми ПДВ у фіскальних чеках при продажу тютюнових виробів

Реклама

Податківці звертають увагу, що Законом № 1914 запроваджені змінив порядку оподаткування ПДВ для операцій з постачання тютюнових виробів. Тепер встановлений окремий порядок визначення бази оподаткування на етапі першого постачання таких товарів їх виробниками та на етапі першого постачання таких товарів суб'єктами господарювання, які пов'язані відносинами контролю з такими виробниками, а також запроваджений пільговий режим оподаткування ПДВ (звільнення) на всіх наступних етапах постачання таких товарів.

Тож, встановлений п. 189.18 ПКУ порядок визначення бази оподаткування застосовують виключно 3 категорії платників:

- суб'єкти господарювання - виробники тютюнової продукції;

- суб'єкти господарювання, які пов'язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону України "Про захист економічної конкуренції". Перелік таких контрольованих суб'єктів господарювання затверджує КМУ;

- імпортерами тютюнової продукції.

У свою чергу суб'єкти господарювання, які постачають таку тютюнову продукцію, але які не відносяться ні до категорії виробників тютюнових виробів, ні до категорії контрольованих суб'єктів господарювання, ні до імпортерів такої продукції (далі - "Інші суб'єкти господарювання"), не застосовують правила визначення бази оподаткування, встановлені п. 189.18 ПКУ.

Для операцій з постачання тютюнової продукції, які здійснюють такі "Іншими суб'єктами господарювання", із 1 січня 2022 року застосовують режим звільнення від оподаткування, встановлений п. 197.27 ПКУ, незалежно від дати придбання ними такої продукції.

Тому ДПС наголошує на необхідності з 1 січня 2022 року забезпечення "Іншими суб'єктами господарювання", які зареєстровані як платники ПДВ, вимог про відображення (при торгівлі тютюновими виробами) в розрахункових документам (чеках РРО/програмних РРО) обов'язкових реквізитів, відповідно до Положення № 13, зокрема:

- назва товару (послуги), вартість, літерне позначення ставки ПДВ (окреме для товарів, що звільнені від оподаткування, та окреме для товарів, що оподатковуються ПДВ) (рядок 10);

- окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у %, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами, що оподатковуються ПДВ, на початку рядка друкують великі літери "ПДВ" (рядок 21).

Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій містить ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер.. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини