Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємництво без статусу ФОП – який бізнес депутати хочуть дозволити домогосподарствам

Реклама

Велика група народних депутатів, серед яких - Г. Третьякова та Д. Гетманцев, зареєструвала проект Закону про домогосподарство (домоекономіку) (№ 6539 від 18.01.2022 р.).

Законопроектом передбачається створення правового механізму функціювання домогосподарств (домоекономік) в Україні. Під домогосподарством розуміються особа або сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життєдіяльності, ведуть спільне господарство, повністю або частково об'єднують та витрачають кошти. Ці особи можуть перебувати в родинних стосунках або стосунках свояцтва, не перебувати у будь-яких із цих стосунків, або перебувати і в тих, і в інших стосунках. Кількість членів домогосподарства не обмежується.

Законопроектом пропонується здійснювати підприємницьку (економічну) діяльність домогосподарством без реєстрації фізичної особи - підприємця за умови:

  • подання річної податкової декларації домогосподарства;

  • ведення такої підприємницької (економічної) діяльності лише членами домогосподарства;

  • річний дохід від економічної діяльності домогосподарства не перевищує суму 8 мільйонів гривень.

До видів підприємницької (економічної) діяльності, що дозволяється провадити без реєстрації фізичної особи - підприємця належать:

- перукарські та косметологічні послуги;

- юридичні консультації;

- послуги домашньої прислуги;

- догляд за хворими або немічними особами;

- надання індивідуальних уроків (репетитора);

- індивідуальне виховання дітей (гувернер);

- послуги пов'язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням;

- ремонт взуття, одягу, побутових текстильних та трикотажних виробів, килимів та килимових виробів, шкіряних, галантерейних та дорожніх виробів, меблів, радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури, електропобутової техніки та інших побутових та офісних приладів, годинників, інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів;

- технічне обслуговування і ремонту музичних інструментів;

- послуги з прання та прасування білизни та інших текстильних виробів;

- роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами з лотків і на ринках;

- послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом;

- послуги з перевезення вантажу;

- діяльність у сфері ресторанного господарства;

- інші види робіт, до яких залучаються члени цього домогосподарства, крім видів діяльності, що підлягають ліцензуванню та відносяться до незалежної професійної діяльності відповідно до закону.

Облік доходів домогосподарства здійснюється в спрощеному вигляді, відповідно до Порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Податкова знижка надається виключно домогосподарствам, на підставі подання річної податкової декларації відповідно до Порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

З метою отримання бюджетного відшкодування, передбаченого податковим законодавством, домогосподарство в особі його представника (уповноваженої особи) подає річну податкову декларацію в порядку та строки, встановлені податковим законодавством.

У Пояснювальній записці до законопроекту також вказано, що «Для досягнення мети потрібні додаткові зміни до Податкового кодексу України». Отже слід чекати ще законопроект про внесення відповідних змін до ПКУ.

У разі ухвалення цей Закон набере чинності з 01 січня 2025 року.

Безліч завдань бухгалтера - єдина ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте та аналізуйте законодавство з бухгалтерського обліку, читайте аналітику, отримуйте алгоритми дій в щоденних ситуаціях. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН для розумних професійних рішень.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини