Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін та ЕБА обговорили зниження оподаткування персональних доходів та непрямі методи контролю

Реклама

В Європейській Бізнес Асоціації повідомили про зустріч із заступниками Міністра фінансів України для обговорення актуальних для бізнесу податкових та митних питань.

Податковий блок питань стосувався запропонованих нововведень щодо зниження оподаткування персональних доходів та запровадження оподаткування доходів домогосподарств, розробки концепції непрямих методів контролю за повнотою декларування персональних доходів, ситуації із обов'язковим використанням РРО/ПРРО (касових апаратів) ФОПами 2-3 груп спрощеної системи, екологічного податку і т.д.

Представники Мінфіну повідомили, що проєкт Закону № 6539 "Про домогосподарство" наразі розглядається міністерством. В процесі реформи системи оподаткування персональних доходів Мінфіна пропонуватиме збереження діючої структури податків без об'єднання трьох податків в один.

Також наразі в роботі в Мінфіні Концепція застосування "непрямих методів" контролю доходів громадян, яку подадуть до КМУ до 30 березня. За 1 місяць до цієї дати проєкт Концепції опублікують на сайті Мінфіну для громадського обговорення.

Через обов'язковість запровадження РРО з 1 січня для 2 і 3 груп ФОП обговорили проблемне питання від банків, які повідомляють про масове повернення POS терміналів до банків.

Відмітили і зростання ставок екологічних податків, зокрема, втричі на викиди СО2. В Законі № 1914-IX водночас передбачена можливість спрямувати частину з цих надходжень на заходи, що сприятимуть зменшенню викидів. Для реалізації цього положення бізнес готовий обговорити спільно з Міндовкілля та Мінфіном ефективні напрями використання коштів.

Читайте: ставки екологічного податку у 2022 році.

В рамках митного блоку питань бізнес обговорив перспективи уніфікації ставок ввізного мита на окремі товари в рамках проєкту Закону № 6149, проведення оновлення Митного тарифу до стандарту кодифікації товарів 2022 року та вирішення питання митного оформлення особистих речей громадян, що змінюють постійне місце проживання. При цьому ЄБА озвучила свою позицію стосовно недоцільності збільшення ставок ввізного мита на засоби захисту рослин.

Щодо проєкту Закону № 3562, то позиція бізнесу дещо не співпадає у питаннях запровадження додаткового методу визначення митної вартості на підставі "індикативних цін" з електронної системи управління ризиками Держмитслужби. Бізнес пропонує переведення контрольних функцій, в тому числі митної вартості товарів, на етап пост-аудит. На думку ж Мінфіну, такий варіант можливий радше як виключення, ніж як загальне правило.

Також бізнес обговорив з Мінфіном важливість запровадження єдиних підходів до застосування митного законодавства у різних регіональних митницях, в контексті створення єдиної юридичної особи на митниці.

Позиція Мінфіну та бізнесу щодо криміналізації контрабанди співпадають у контексті підтримки цієї концепції, втім формулювання законопроєкту в поточній редакції можуть спричинити правову невизначеність, тому потрібна подальша спільна робота над відшліфуванням проєкту Закону № 5420.

Де бухгалтеру шукати інформацію й відповіді? Впевнитися в професійному рішенні допоможе ІТ-платформа LIGA360:Бухгалтер. Актуальне законодавство з бухобліку, аналітика від експертів, зручні бухгалтерські сервіси й алгоритми дій. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини