Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи вимагається РРО, коли покупці оплачують через платіжні сервіси за реквізитами рахунку у форматі IBAN

Реклама

В ДПС відповіли підприємцю щодо обов'язку використовувати РРО та/або ПРРО, якщо той для оплати за товар надав покупцю рахунок-фактуру та реквізити розрахункового рахунку, а покупець оплатив за їх реквізитами за допомогою платіжного сервісу.

Обов'язок застосовувати РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а виникає виключно за наявності обставин, що супроводжують господарські операції, які чітко визначенні законодавством, в тому числі, нормами його прямої дій, які встановлюють винятки із загальних правил.

Законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та реквізитів платіжних карток установ банків, що проводяться суб'єктами господарювання всіх форм власності, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Податківці вкотре акцентують, що застосування РРО та/або ПРРО залежить не від форми розрахункових операцій, а від способу їх здійснення.

Тож, коли продавець надає покупцю для оплати за товар реквізити поточного рахунку у форматі IBAN, то у такому випадку РРО та/або ПРРО не застосовують, оскільки така операція не є розрахунковою, у т. ч. здійснена споживачем за допомогою платіжного сервісу.

Водночас, якщо підприємець для оплати за товар (послугу) надав реквізити свого електронного платіжного засобу (платіжної карти) або споживачу надано можливість здійснити оплату за товар з використанням реквізитів платіжної карти підприємця, то така операціє є розрахунковою та вимагає застосування РРО та/або ПРРО на загальних підставах.

Джерело: ІПК ДПС від 07.02.2022 р. № 307/ІПК/99-00-07-05-01-06.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини