Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які податкові наслідки розрахунків накопиченими бонусами з програми лояльності

Реклама

ДПС повідомляє, що платники податків при визначенні порядку оподаткування здійснюваних ними операцій повинні керуватися одним із основних принципів бухгалтерського обліку - превалювання сутності над формою (операції обліковуються відповідно до їх сутності, а не лише виходячи з їх юридичної форми (стаття 4 Закону № 996). Для цілей податкового обліку беруться до уваги економічні наслідки, створені господарськими операціями, а не особливості оформлення таких операцій.

Безпосередньо накопичення грошових (бонусних) коштів від роздрібного продажу товарів на відповідному рахунку (карті лояльності) покупця не призводить до виникнення податкових наслідків з ПДВ.

Водночас якщо надалі торгівельне підприємство (платник ПДВ) постачатиме товари покупцю (учаснику програми лояльності) і в рахунок оплати вартості (частини оплати вартості) товарів зараховуватиме накопичені покупцем грошові (бонусні) кошти на відповідному рахунку (карті лояльності), то база оподаткування ПДВ операції торгівельного підприємства (платника ПДВ) з постачання товарів визначатиметься виходячи з їх договірної вартості, до складу якої включатиметься як сума грошових коштів, сплачених безпосередньо покупцем, так і сума накопичених покупцем грошових (бонусних) коштів, зарахованих в оплату вартості (частина вартості) таких товарів.

Також відомство повідомило, що зазначення додаткової інформації у розрахунковому документі не суперечить вимогам Положення № 13, а для можливості відображення у розрахунковому документі накопичувальної решти грошових (бонусних) коштів, слід звернутися до відповідного центру сервісного обслуговування, з яким укладено договір.

Джерело: ІПК ДПС від 30.12.2021 р. № 4828/ІПК/99-00-21-03-02-09

Хочете щомісяця отримувати 40 аналітичних матеріалів з бухобліку? Користуйтеся публікаціями в системі LIGA360:Бухгалтер. Тут об'єднана аналітика видань “БУХГАЛТЕР&ЗАКОН” та “Інтербух”, а ще є щоденні оновлення новин. Деталі за посиланням. Зокрема, рекомендуємо статтю «Карантин і строки давності для РРО-штрафів».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини