Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Торгівля вживаними побутовою технікою без гарантійних зобов’язань – чи вести товарний облік запасів

Реклама

ФОП, які здійснюють продаж вживаних технічно складних побутових товарів, у яких закінчився гарантійний строк експлуатації, зобов'язані вести облік всіх товарних запасів з відображенням інформації про їх надходження та вибуття.

На це вказує ДПС в роз'ясненні із категорії 109.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Вимоги щодо ведення обліку товарних запасів не поширюються на ФОП, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ (окрім тих, які реалізують технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарські засоби та вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО та/або програмних РРО, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231.

При цьому Порядок ведення обліку товарних запасів для ФОП, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496, визначає правила обліку товарних запасів та поширюється на ФОП, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону РРО зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об'єкті) такого ФОП.

Проте ФОП - платників ЄП 1-ої групи не передбачено ведення обліку товарних запасів.

Як підприємцю самостійно орієнтуватися в законодавстві? Усі роз'яснення доступні в системі LIGA360:Підприємець. А ще система миттєво направлятиме сповіщення про зміни законодавства. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини