Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівника мобілізували або служить в теробороні: які дії роботодавця

Реклама

Держпраці відповідає на питання, які стосуються мобілізації працівників до ЗСУ або їх вступу до лав тероборони.

1. Закінчився контракт з військовослужбовцем, але він продовжує служити. Які дії роботодавця?

Для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, дія контракту продовжується понад встановлені строки з моменту введення воєнного стану до оголошення демобілізації.

Тому за військовослужбовцем, контракт якого закінчився, але він продовжу служити, зберігають всі гарантії, передбачені ст. 119 КЗпП, а саме: місце роботи, посада і середній заробіток.

2. На підприємстві працівника 24.02.2022 року мобілізували. Які дії кадровика? Чи робиться запис до трудової книжки?

В такому разі видають наказ про увільнення працівника від роботи на час проходження ним служби із збереженням середнього заробітку. Запис до трудової книжки не вносять.

3. Працівники пішли в тероборону. Чи зберігати за ними місце роботи та середній заробіток? Які гарантії для громадян України, які долучились добровільно до лав самооборони, та покинули робоче місце. Офіційно виклику з військкомату не було. Чи поширюються гарантії щодо збереження середнього заробітку?

Комплектування органів військового управління, військових частин Сил територіальної оборони ЗСУ здійснюють в особливий період військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом (ст. 9 Закону України "Про основи національного спротиву").

На громадян України, зарахованих до складу добровольчих формувань територіальних громад, під час участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони поширюється дія статутів ЗСУ.

Тож за працівниками, які уклали контракт добровольця територіальної оборони, зберігають місце роботи, посада і середній заробіток. Підстава - підписаний контракт.

Друзі, наголошуємо, що всі рішення та системи LIGA360 працюють у штатному, стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

- новини країни та галузі у єдині інформаційні стрічці з персональним налаштуванням

- нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України. Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації - Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації.

- судові рішення - біля 100 000 000 документів;

- інформація про юридичних та фізичних осіб, а також їх на моніторинг.

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів - вільний у LIGA360, достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини