Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити працівників, які покинули територію бойових дій або сидять вдома — Держпраці

Реклама

Управління Держпраці у Черкаській області надало відповіді на ключові питання щодо оформлення працівників в умовах воєнного стану. Так, якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю радять прийняти рішення про переведення працівника на дистанційну роботу. Зазвичай, дистанційну роботу працівника оформляють у вигляді трудового договору про дистанційну роботу. Детально про це читайте в консультації «Дистанційна робота: форма трудового договору».

Однак слід ураховувати й те, що згідно з ч.11 ст. 602 КЗпП, зокрема, у разі виникнення загрози збройної агресії, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру дистанційна робота може запроваджуватися наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу без обов'язкового укладення трудового договору про дистанційну роботу в письмовій формі. З таким наказом (розпорядженням) працівник ознайомлюється протягом двох днів з дня його прийняття, але до запровадження дистанційної роботи.

Варто також врахувати, що в умовах воєнних дій можливі відключення комунікацій, які дозволяють виконання дистанційної роботи - електроенергія та мережа Інтернет. При цьому неможливість виконання працівником дистанційної роботи у зв'язку з відсутністю відповідних комунікацій, на думку Держпраці, не можуть розглядатися як порушення трудової дисципліни.

Якщо трудовий договір про дистанційну не укладався, а працівника перевели на дистанційну роботу наказом роботодавця, Держпраці рекомендує з метою належної організації виконання дистанційної роботи, ознайомити працівника з наказами (розпорядженнями), повідомленнями, дорученнями, завданнями та іншими документами роботодавця заздалегідь домовившись про комунікацію та взаємодію між сторонами під час виконання дистанційної роботи:

- визначити засоби електронного зв'язку, наприклад електронна пошта, номер телефону, мобільний додаток тощо);

- умови звітності працівника про виконану роботу (якщо це необхідно);

- умови повідомлення працівником про виникнення ситуацій, що унеможливлюють належне виконання дистанційної роботи;

- інші умови щодо комунікації та взаємодії сторін.

А от тим працівниками, хто не може вийти на роботу і не може виконувати її дистанційно, радять надати працівникам оплачувані відпустки (щорічні, соціальні), а також відпустки без збереження заробітної плати, що надаються в обов'язковому порядку та відпустки без збереження заробітної плати, що надаються за угодою сторін у порядку, визначеному законодавством (ст. ст. 25, 26 Закону про відпустки).

Відсутність працівників, які покинули свої робочі місця на території ведення бойових дій, у Держпраці радять табелювати умовним позначенням «НЗ» («відсутність з нез'ясованих причин») або «І» («інші причини неявки»). Після з'ясування обставин та виявлення, що причини були поважні, табель обліку використання робочого часу можна скорегувати.

Наголошуємо, що всі рішення та системи IT-платформи LIGA360 працюють у стабільному режимі.

Кожен може безкоштовно переглянути головні документи та новини країни у LIGA360:

- новини країни та галузі у інформаційній стрічці з персональним налаштуванням;

- нормативно-правову інформацію, понад 150 000 основних документів, в модулі Право України.

Крім того, для всіх доступні такі розділи інформації:

- Правова картина дня, Законопроекти, Законодавчі новації;

- судові рішення - біля 100000000 документів - за посиланням;

- інформація про юридичних та фізичних осіб - за посиланням.

Нагадуємо, доступ до зазначених вище документів та функціоналів вільний у LIGA360 - достатньо лише зареєструватись у рішенні за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини