Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За який звітний період вперше подають змінену форму декларації з податку на прибуток – ДПС

Реклама

Починаючи із 15.03.2022 року діє наказ Мінфіну від 10.02.2022 р. № 58, яким змінено форма податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

ДПС окреслила основні новації такого наказу:

1. Податкову декларацію доповнено новим рядком 06.2МПЗ "Податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов'язання" та відповідно новим додатком МПЗ, в якому платники податку - власники, орендарі, користувачі на інших умовах земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, здійснюватимуть розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання та різниці між сумою такого зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. У заголовній частині декларації також передбачено окрему особливу відмітку - "платника податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов'язання".

Розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання та заповнення додатку МПЗ вперше проводять за результатами звітного 2022 року.

2. В податковій декларації уточнено редакцію рядків 35-37 щодо доповнення їх посиланням на п. 57 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, яким запроваджено тимчасове, до 1 січня 2027 року звільнення від оподаткування прибутку сільськогосподарськихтоваровиробників, що здійснюють діяльність з розведення та вирощування свійської птиці (крім курей), перепелів та страусів, виробництва м'яса свійської птиці та реалізації власно виробленої (вирощеної) такої продукції (крім м'яса курей) за умови цільового використання вивільнених коштів.

3. Додаток РІ до податкової декларації також доповнено новим рядком 3.1.10.1, який передбачений для збільшення фінрезультату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ на суму безповоротної фіндопомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) пов'язаним особам, які були збитковими в минулому році.

Платники, які надавали таку безповоротну фіндопомогу у першому кварталі 2022 року, при поданні декларації за такий звітний (податковий) період відображають зазначені суми у будь-якому рядку розділу 3 "Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій (стаття 140 розділу III Податкового кодексу України)" додатка РІ до декларації, який не застосовується платником для відображення інших різниць, та проставляють позначку (х) у спеціальному полі декларації (графа "Наявність доповнення") із зазначенням коду використаного рядка додатка РІ до декларації та посилання на відповідну норму Кодексу - "абзац перший підпункту 140.5.10 пункту 140.5 статті 140 розділу ІІІ Податкового кодексу України" у графі "Зміст доповнення". При цьому подавати інші доповнення до декларації з цієї підстави не потрібно.

Треба зважати, що податкову декларацію за оновленою формою (з урахуванням змін внесених Наказом № 58) платники податків мали б подавати, починаючи зі звітного періоду - півріччя 2022 року.

22 березня о 14:00 запрошуємо на безкоштовний вебінар "Роботодавці та працівники в умовах воєнного стану". Реєстрація за посиланням.

Оперативно про головне від LIGA ZAKON. Отримай доступ до регулярних оновлень аналітики, новин та НПА. Знай як діяти бізнесу в умовах воєнного стану.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини