Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ скоротив граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями

Реклама

В НБУ повідомили про розширення переліку транскордонних переказів для волонтерів та скорочення граничних строків розрахунків за експортно-імпортними операціями.

Для цього послабили та уточнили низку обмежень на операції в іноземній валюті, зокрема:

1. На запити банків та волонтерів дозволили фізичним особам переказувати іноземну валюту для купівлі низки товарів за кордоном у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн (в еквіваленті за офіційним курсом НБУ).

До таких товарів включені бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

2. Тимчасово скоротили граничні строки розрахунків за експортно-імпортними операціями з 365 до 90 календарних днів аби запобігти виведенню капіталу за кордон і недопущення виникнення макроекономічних дисбалансів. Нові вимоги застосовуються до операцій резидентів з експорту та імпорту товарів, здійснених із 5 квітня 2022 року.

3. Повернули стандартні вимоги до банків щодо проведення ними належного аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції їх клієнтів.

4. Розширили перелік виключень із загальної заборони на видаткові операції за рахунками юридичних осіб в Україні, кінцевими бенефіціарними власниками яких є резиденти рф або рб, для забезпечення можливості цих юридичних осіб проводити виплату зарплати власним співробітникам, сплачувати податки та інші обов'язкові платежі державі, а також здійснювати деякі інші операції..

5. Дозволили продаж залишків пам'ятних та інвестиційних монет України, сувенірної продукції у філіях і відділеннях банків, якщо немає загрози життю та здоров'ю працівників і клієнтів.

Перелічені зміни затверджені постановою Правління НБУ від 04.04.2022 р. № 68, яка діє з 04.04.2022 року.

Найважливіші питання для бізнесу під час війни: організація господарської діяльності, персонал, податки, звітність, мито тощо. Все це і багато іншого в аналітичному проекті від LIGA ZAKON.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини