Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Додаткові зміни в трудове законодавства на період війни - законопроект

Реклама

Група нардепів зареєструвала законопроект № 7251 від 05.04.2022 року, який повинен оптимізувати трудові відносини в умовах воєнного стану.

Серед запропонованих ініціатив:

1. На час воєнного або надзвичайного стану усі повідомлення та документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) роботодавця зможуть здійснюватися та вестися в електронній формі з використанням технічних засобів електронних комунікацій або шляхом відправлення електронних носіїв, на яких записано цей документ.

2. Запровадити додаткову підставу для звільнення працівника - неможливість забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно роботодавця знищені в результаті бойових дій, а також ввести особливу процедуру вивільнення таких працівників.

4. Скоротити термін додаткової відпустки для учасників бойових дій із 14 до 7 календарних дні.

5. У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, виплачуватиметься членам його сім'ї, а у разі їх відсутності - входить до складу спадщини.

6. Уточнити, що нормальна тривалість робочого часу у період воєнного стану може бути збільшена до 60 годин на тиждень для працівників, зайнятих на об'єктах критичної інфраструктури (оборонній сфері, сфері забезпечення життєдіяльності населення і т. і.).

7. Змінити порядок надання щорічної основної відпустки працівника, якщо вона становить більше ніж 24 календарних дні.

8. Призупинення дії трудового договору оформлювати наказом (розпорядженням) роботодавця, у якому зазначати інформацію про причини призупинення, строк призупинення трудового договору, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, умови відновлення дії трудового договору та інше.

Наказ (розпорядження) про призупинення дії трудового договору роботодавець надсилатиме на погодження військово-цивільній адміністрації.

9. У період дії воєнного стану Держпраці та його територіальні органи зможуть здійснювати позапланові перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин та припинення трудового договору.

Бухгалтери знаходять інформацію про воєнний стан у LIGA360. Окремий блок із законодавчими новаціями, аналітикою й відповідями експертів. Також система доповнена тематичними добірками щодо господарської діяльності, звітності й виплат під час війни. Замов LIGA360 на спеціальних умовах, щоб слідкувати за змінами щодня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини