Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звільнення від сплати податку на нерухомість: кого торкнеться

Реклама

5 квітня 2022 р. був опублікований в "Голосі України" Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану" від 24.03.2022 р. № 2142-ІХ (далі - Закон № 2142-ІХ).

Він тимчасово вносить зміни до ст. 266 ПКУ. Так, тимчасово положення зазначеної статті слід застосовувати з урахуванням таких особливостей:

- по-перше, за 2021 та 2022 податкові (звітні) роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, за об'єкти житлової нерухомості (у т.ч. їх частки), які перебувають у власності фізосіб;

- по-друге, на період із 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, за об'єкти житлової нерухомості (у т. ч. їх частки), які перебувають у власності юридичних осіб,

- по-третє, та на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майн, за об'єкти нежитлової нерухомості (у т. ч. їх частки), що перебуває у власності юридичних та фізичних осіб.

Важливо: вищезазначене звільнення від оподатквання стосується лише об'єктів нерухомості, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, а також об'єктів житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

При цьому платники податку - юрособи протягом 6 календарних місяців після дати припинення або скасування воєнного стану, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов'язання із податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за відповідний податковий період. Для платників податку - фізосіб контролюючий орган самостійно обчислює податкове зобов'язання за період з 1 січня по 1 березня 2022 року.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Порядок визнання об'єктів житлової нерухомості, як такими, що непридатні для проживання у зв'язку з збройною агресією Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Підтримуємо український бізнес у воєнний час! LIGA360 продовжує надавати корисну інформацію та аналітику. Діють спеціальні умови. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини