Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна звільнити мобілізованого працівника у разі закінчення дії строкового трудового договору з ним - Держпраці

Реклама

В Управлінні Держпраці в Івано-Франківській області висловились із питання, чи звільняти після закінчення строку договору мобілізованого працівника котельні (кочегара).

Треба враховувати, що працівникам, яких мобілізовано на військову службу, гарантують збереження місця роботи (посади) та компенсацію середнього заробітку за місцем роботи на особливий період, але не більше року (ч. 3 ст. 119 КЗпП).

Після закінчення опалювального сезону кочегара звільняють у зв'язку із закінчення строку дії трудового договору (п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Сезонний працівник, укладаючи строковий трудовий договір, надає добровільну згоду на його припинення у визначений сторонами трудового договору термін.

У мирний час не виникало б ніяких запитань і працівника звільнили б в останній день опалювального сезону.

Однак за мобілізованим оператором котельні (кочегаром) навіть після закінчення опалювального сезону має зберігатися його місце роботи і виплачуватися середній заробіток. Припинити дію трудового договору з цим працівником на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП у зв'язку із закінченням строку трудового договору можна тільки після закінчення проходження військової служби.

В день фактичної демобілізації працівника потрібно звільнити. Для цього керівник установи видає відповідний наказ.

Воєнний стан потребує оперативного пошуку інформації. Керівникам, юристам, бухгалтерам та hr-фахівцям як ніколи важливо встигати за змінами. У LIGA360 створений спеціальний блок з важливими даними: законодавство, економічні новини, відповіді експертів. Замовляйте систему на спеціальних умовах.

Читайте аналітичні матеріали:

- "Можливі варіанти звільнення працівників у період воєнного стану";

- "Працівник у складі тероборони: як оформити".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини