Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скільки та в який термін сплатити підприємцям ЄСВ «за себе» за I квартал

Реклама

Мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у І кварталі 2022 року становить 1430 грн (6500 грн х 22%) - нагадують в ГУ ДПС у Чернівецькій області.

Тому за І квартал 2022 року мінімальна сума ЄСВ для ФОП «за себе», незалежно від системи оподаткування та групи, складає 4290 грн (1430 грн х 3 місяці).

Проте у період воєнного стану законодавство надає можливість не сплачувати ЄСВ. Однак, це лише правом платника, а не звільненням його від нарахування ЄСВ.

ФОП-»єдинники», як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарств, звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.

Платники ЄСВ, які скористаються цією пільгою, розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Граничний термін для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал - 19 квітня 2022 року.

Тож ФОП повинні сплатити ЄСВ за себе за два місяці І кварталу, тобто за січень-лютий у сумі 2860 грн. А за березень вони мають право не сплачувати ЄСВ.

Якщо буде прийнято рішення підприємцем про несплату ЄСВ, то страховий стаж для призначення пенсії йому нараховуватися не буде. Про це ми писали в новині.

Додатково враховуйте, що Закон № 2120 на час воєнного стану не передбачає фінансових та адміністративних штрафів за несплату ЄСВ.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз?ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини