Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Місцевим радам пояснили застосування законодавства про працю в умовах воєнного стану

Реклама

Міністерство розвитку громад та територій України видало роз'яснення із питань кадрового забезпечення та трудових відносин в органах місцевого самоврядування (далі - ОМС) у період воєнного стану.

Треба зважати, що правові, організаційні, матеріальні та соціальні умови реалізації громадянами України права на службу в ОМС, загальні засади діяльності посадових осіб місцевого самоврядування, їх правовий статус, порядок та правові гарантії перебування на службі в ОМС визначає Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування" від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі - Закон про службу в ОМС).

Він поширюється також на технічних працівників та обслуговуючий персонал ОМС.

На посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом.

Тож на технічних працівників та обслуговуючий персонал ОМС законодавство України про працю поширюється у повному обсязі, а на посадових осіб місцевого самоврядування - поширюється з особливостями, передбаченими Законом про службу в ОМС.

Тому при вирішенні питань кадрового забезпечення та трудових відносин ОМС мають керуватися Конституцією України та законами України, які регламентують такі правовідносини, враховуючи на період дії режиму воєнного стану відповідні положення Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі - Закону № 2136).

При цьому, якщо ці питання стосуються посадових осіб місцевого самоврядування і Законом про службу в ОМС визначено особливості їх вирішення - застосовуємо положення Закону про службу в ОМС, а якщо такі особливості Законом про службу в ОМС не визначено - застосовуємо відповідні положення Закону № 2136 та положення законодавства про працю, які йому не суперечать.

Кадрові й бухгалтерські питання, сплата податків, чи релокація бізнесу - дізнайтеся як діяти від експертів LIGA ZAKON за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини