Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На період неоплачуваних відпусток держслужбовців на їх посади можуть призначити інших – НАДС

Реклама

Бойові дії на території України зумовили зростання кількості держслужбовців, які перебувають у відпустках різних видів, зокрема у тривалих відпустках без збереження зарплати.

НАДС у листі від 28.04.2022 р. № 152-р/з вказує, що строкове призначення на посаду здійснюють у разі заміщення посади держслужби на період відсутності держслужбовця, за яким зберігають посаду держслужби (ст. 34 Закону України "Про державну службу").

Однак Закон України "Про державну службу" не встановлює критерії, строки та умови, за наявності яких може бути рішення про строкове заміщення посади держслужби.

Тож керівник держслужби або суб'єкт призначення може прийняти рішення про тимчасове заміщення посади держслужби на період відсутності держслужбовця в установленому законом порядку (шляхом призначення за результатами конкурсу або переведення), зокрема у разі, якщо такий держслужбовець перебуває у тривалій відпустці без збереження зарплати або відсутній на службі з інших, у тому числі нез'ясованих, причин.

Таке рішення не призведе до подвійної оплати за пророблену роботу та буде відбуватись в межах затвердженого фонду оплати праці, оскільки відсутньому держслужбовцю зарплата не виплачується (окрім гарантії збереження середнього заробітку мобілізованому держслужбовцю, що передбачено ст. 119 КЗпП).

Водночас в НАДС вважають недоцільним тимчасове призначення на посаду держслужби, що зберігається за держслужбовцем, якому оголошено простій, оскільки при строковому призначенні на таку посаду оплата праці за цією посадою здійснюватиметься двічі.

Аналізуй законодавчі зміни та нововведення з LIGA360:Бухгалтер. Рішення надає результати пошуку в схематичній формі, щоб швидко знайти НПА й пов?язану аналітику. Звертай увагу на роз'яснення та консультації з першого погляду. Замов LIGA360:Бухгалтер прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини