Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС звернула увагу на особливості застосування нової НГО для обчислення плати за землю

Реклама

В Головному управлінні ДПС у Закарпатській області нагадують, що розрахунок податкових зобов'язань з плати за землю включає елемент бази оподаткування - нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

Платники плати за землю при поданнi першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подають витяг із технічної документації про Нормативну оцінку ділянки. Також потреба подати витяг із технічної документації про Нормативну оцінку виникає при затвердженні у визначеному законом порядку нової Нормативної оцінки (п. 286.2 ПКУ).

Для уникнення неправомірного застосування положень п. 286.2 ПКУ шляхом «уточнення податкових зобов'язань» з плати за землю на 2021-2022 роки після затвердження постановою КМУ від 03.11.2021 р. № 1147 Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок, ДПС звернула увагу на такі особливості виконання, затвердження та набрання чинності технічної документації про Нормативну оцінку земельної ділянки.

Оскільки рішення про затвердження технічної документації Нормативної оцінки земельної ділянки приймають відповідні органи місцевого самоврядування в межах території здійснення владних повноважень якого розташована земельна ділянка, для якої виконана Нормативна оцінка, то орган місцевого самоврядування у десятиденний строк з дня затвердження технічної документації Нормативної оцінки земельної ділянки направляє в електронній формі до ДПС інформацію про Нормативну оцінку.

Також зважайте на норму п. 4 Постанови № 1147, якою визначено, що технічна документація:

- з нормативної грошової оцінки земельних ділянок,

- із загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (на відповідній території),

- залишаються чинною до початку застосування рішення відповідного органу місцевого самоврядування про нову технічну документацію з нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Також читайте:

- довідка про нормативну грошову оцінку землі: як часто потрібно отримувати;

- змінено НГО земділянки, а зміни до договору оренди не внесено - у якому розмірі сплачувати орендну плату;

- на орендованій земділянці бойові дії: чи сплачувати плату за землю.

Зміни в оподаткуванні й звітності - усі важливі матеріали читайте в "Інтербух". Передплатіть видання зараз на період від 6 місяців й отримуйте знижку 10%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини