Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ змінив низку валютних обмежень

Реклама

Національний банк України уточнив валютні обмеження, унісши постановою від 09.05.2022 р. № 96 зміни до постанови НБУ від 24.02.2022 р. №18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану».

Так, Національний банк України повідомив, що з 10 травня 2022 року набере чинності низка змін, що, зокрема, стосуються таких питань:

1) транскордонні перекази.

Іноземним інвесторам дозволено переказувати за кордон кошти, що будуть отримані після 1 квітня 2023 року у зв'язку з проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) України згідно з умовами їх розміщення. Практична реалізація цієї норми спрятиме підвищенню зацікавленості нерезидентів у купівлі ОВДП, зокрема за кошти, отримані від планових погашень та виплат доходу.

Також НБУ дозволив здійснювати перекази за кордон з метою виплати аліментів;

2) розрахунки за кордоном.

Тимчасово заборонені розрахунки за кордоном з метою купівлі цінних паперів, акцій, облігацій та сплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками. Відповідні зміни спрямовані обмежити непродуктивний відплив капіталу та захистити міжнародні резерви України.

Звертаємо увагу, що зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості будь-яких інших товарів, робіт та послуг. Вони й надалі можуть здійснюватися без обмежень;

Маєш питання щодо умов воєнного стану? Замов LIGA360 зі знижкою 40%. Отримуй аналітику й консультації з “гарячих” тем: податки, облік, мито, ліцензії, виплати, алгоритми дій для бізнесу.

3) операції НБУ з продажу та купівлі валюти.

Національний банк припиняє проведення щоденних безготівкових операцій із купівлі-продажу валюти в євро та проводитиме такі операції виключно в доларах США.

Крім того, Національний банк унормував низку інших питань, зокрема дозволив громадянам продавати банківські метали з фізичною поставкою або без фізичної поставки банкам.

Дізнавайтеся першими про зміни законодавства під час воєнного стану. Усі нововведення, аналітика й консультації доступні в LIGA360. Замовляй сьогодні на вигідних умовах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини