Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як підтвердити втрати від знищення майна в податковому обліку - ДПС

Реклама

Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків пояснило платникам податків, що треба знати для правомірного формування витрат для цілей оподаткування, які пов'язані із псуванням або знищенням їх майна у зв'язку із форс-мажорними обставинами.

Для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фін звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. При цьому заборонено формувати показники податкової звітності на підставі даних, не підтверджених зазначеними документами (ст. 44 ПКУ).

Нестачі й втрати від псування цінностей включають до інших операційних витрат (п.20 П(С)БО 16 «Витрати»).

Достовірність даних бухобліку та фінзвітності на підприємстві підтверджують інвентаризацією. Обов'язкова інвентаризація проводиться в обсязі, визначеному керівником підприємства, зокрема у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха (на день після закінчення явищ) або у разі встановлення фактів крадіжок або зловживань, псування цінностей (на день встановлення таких фактів). Цього вимагає п. 7 Положення № 879.

Підприємства, що знаходяться на тимчасово окупованій території та/або на території проведення АТО (або їх структурні підрозділи (відокремлене майно) перебувають на зазначених територіях), проводять інвентаризацію у випадках, обов'язкових для її проведення, тоді, коли стане можливим забезпечити безпечний та безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухобліку, в яких відображені зобов'язання та власний капітал цих підприємств.

Треба зважати, що Торгово-промислова палата України листом від 28.02.2022 р. № 2024/02.0-7.1 засвідчила форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію рф проти України, що стало підставою введення воєнного стану.

Тож враховують у складі витрат втрати від псування або знищення його майна внаслідок настання форс-мажорних обставин на підставі відповідних первинних документів, але за умови обов'язкової інвентаризації відповідно до наявних підстав для такої інвентаризації та за наявності сертифіката про форс- мажорні обставини (обставини непереборної сили).

Пошук відповідей на ситуації з бухгалтерського обліку займає багато часу? Знаходьте потрібну інформацію в один клік на ІТ-платформі LIGA360. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини