Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розширення категорій працівників, на зарплату яких не потрібно нараховувати ЄСВ під час війни — законопроєкт

Реклама

У Верховній Раді 13 травня 2022 року було зареєстровано законопроєкт №7374 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо зменшення навантаження на бізнес в умовах воєнного стану».

Законопроєктом пропонуєють внести зміни до ПКУ та Закону про ЄСВ, якими перебачається, зокрема:

1. Поширити на всіх роботодавців (а не лише на роботодавців-ФОПів) право не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

2. Встановити, що податкове зобов'язання з акцизного податку щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо підакцизний товар (продукцію) знищено (втрачено) під час дії воєнного стану, запровадженого згідно із законодавством.

3. Дозволити ввозити в режимі імпорту та продавати на території України суб'єктам господарювання підакцизні товари, марковані марками акцизного податку, придбання яких та вивезення в режимі тимчасового вивезення було здійснено іншими суб'єктами господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку 2%. Такий дозвіл планують встановити тимчасово, на період дії воєнного, надзвичайного стану на території України та протягом 6 місяців після його припинення або скасування.

4. Встановити, що за товарами/послугами, необоротними активами, які були придбані платником єдиного податку ІІІ групи у платників ПДВ у період застосування особливостей оподаткування на період воєнного стану, та не реалізовані на дату повернення на загальну систему оподаткування, податкові зобов'язання слід нараховувати відповідно до вимог ст. 187 ПКУ.

5. Встановити чіткий перелік порушення вимог законодавства, які можуть перевірятися під час проведення фактичних податкових перевірок на час дії воєнного стану. Так, фактичні перевірки можуть проводитися щодо порушення вимог законодавства в частині:

- обліку, ліцензування, виробництва, зберігання, транспортування та обігу пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

- цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

- обладнання акцизних складів витратомірамилічильниками та/або рівномірами-лічильниками; здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених підпунктами 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПКУ;

- забезпечення можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як бухгалтеру та кадровику автоматично дізнаватися про зміни воєнного часу? У рішенні LIGA360:Бухгалтер. Норми оподаткування й бухобліку, особливості подання звітності й оплати праці - все подано в зручному форматі й систематизовано. Замов рішення прямо сьогодні за акційною ціною.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини